Minder kans op ongelukken door rijhulpsystemen

by | jul 19, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Het wordt steeds normaler: auto’s met een of meerdere rijhulpsystemen. Deze Advanced Driver Assitance Systems (ADAS) systemen hebben als doel om het verkeer veiliger te maken en bestuurders te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie of eventuele aanrijding. Maar is dat ook echt zo?

De verwachting is dat deze nieuwe uitvindingen voor minder ongelukken zorgen, maar er was tot op heden nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Tot nu, want uit onderzoek van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat auto’s met ingebouwde hulpsystemen daadwerkelijk minder vaak bij een ongeluk betrokken zijn.

Lane Keep Assist
Volgens Richard Weurding, directeur van het Verbond, kan de kans op een ongeval worden teruggebracht met wel 50 tot 65 procent. De Lane Keep Assist, een systeem dat waarschuwt wanneer je buiten je rijbaan dreigt te raken en zelf voor je bijstuurt, draagt volgens het onderzoek het meest bij aan de veiligheid. Het systeem maakt de kans op een ongeluk maar liefst 67 procent kleiner.

voordelen-elektrische-auto

Rear Collision Warning
Ook de Rear Collision Warning, die ervoor zorgt dat een achteropkomende bestuurder wordt gewaarschuwd wanneer een ongeluk dreigt, scoort ook goed en verlaagt de kans op een aanrijding met 50 procent.

Dode hoek
De dode hoek kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen wanneer de bestuurder een voetganger, fietser of andere verkeersdeelnemers niet ziet. Hier is ook een rijhulpsysteem voor dat waarschuwt wanneer zich in de dode hoek iets of iemand bevindt en zorgt voor een derde minder ongelukken.

Blijf alert
Hoewel deze veiligheidssystemen alleen maar voordelen lijken te hebben, is de ANWB wel alert voor de keerzijde. Mensen moeten volgens hen namelijk niet het gevoel krijgen dat de auto volledig zelfrijdend is, want dan gaan ze andere dingen doen zoals mailtjes beantwoorden of op hun smartphone zitten. En dat kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

Desalniettemin vinden wij bij In Charge de veiligheidssystemen een heel mooie ontwikkeling en zijn we blij om te zien dat er nu ook gedegen onderzoek naar de effecten ervan is gedaan. Ook onze Volkswagen ID3’s zijn standaard uitgerust met verschillende ADAS systemen, zoals Lane Keep Assist en Adaptive Cruise Control.